Tuesday, September 20, 2016

PENAWAR SEMBELIT DENGAN JAMU ASAM KUNYIT LOVELIN


Jika anda ingat darah nifas/haid perlu berbau hanyir....anda silap!
Darah nifas atau darah period yg sihat perlu berbau besi karat. Kalau darah nifas atau darah period anda berbau bangkai, maksudnya dalaman anda tidak sihat.
Antara punca2 darah berbau bangkai ialah:
1. Sembelit.
- kalau seseorang tu jarang "membuang", kotoran akan terkumpul dalam perut dan menghasilkan air busuk. Air busuk ni akan diserap oleh rahim lalu faraj akan mengeluarkan bau yg tidak menyenangkan.
Sebab tu sbg perempuan, kita kena check bau faraj dengan pantau discharge atau bau yg ada di panties masing2. Ramai dok kata, eii gelilah.... bg saya...biar hak kita kita yg geli. Jgn sampai suami yg geli dapat isteri berbau bangkai.
Dan bau busuk ini akan effect pada darah haid dan nifas kita. So pastikan kita selalu buang air besar tiap2 hari.
.
2. Pemakanan.
- bagi yg dok suka sental benda2 peram...masam2....berhati2 ya. Benda2 yg diperam ni jika diamalkan secara berlebihan akan effect pd bau darah kita.
Lebih2 lagi ada yg masih berpantang ikut cara org2 lama dok makan ikan perkasam, ikan masin dan ikan bilis tiap2 hari akan beri kesan pada bau darah.
.
3. Kebersihan
- elakkan pakai pad komersial sbb darah yg bercampur dengan kimia pada pad ini akan menyebabkan faraj senang gatal2 merenyam, darah membusuk dan period atau nifas tak lancar.
Pakai pad kain. Tak pun pakai perca kain batik yg dibasuk secara manual. And rajin2 tukar pad kain. Jgn tunggu dh berat baru tukar. Ni pad. Bukan pampers ye ibu2.
.
4. Elakkan krim atau ubat merapat sebelum "membersihkan" dalaman
- Part ni sgt2 penting. Rata2 produk dipasarn seeemuuaaaa nak raaapat je. Kena ingat ya. Rapat tak semestinya sedap kalau kotor. Ketat tak semestinya enak kalau berbau.
Amalkan ubatan herba yg boleh membantu MERAPI, MEMBERSIHKAN DAN MERAPATKAN rahim. Bukan rapat semata2.
Mesti ramai ingat bersih dengan cara bersuci kan? Sebenarnya istilan membersihkan dalaman faraj ada pada point No 1 tadi. Kena tiap2 hari LAWAS BUANG AIR BESAR.
Bila faraj tidak bersih tapi disuruh rapat sana sini, maka masa haid n nifas akan terbongkarlah segala kotoran terpendam dalam faraj. Sebab tu darah akan berbau busuk bangkai.
.
5. Amalan kebersihan faraj.
- Buat rendam faraj seminggu sekali atau setiap kali lepas habis nifas dan haid dengan ramuan air sireh dan inai.
- Cara bersuci juga perlu dikorek sedikit bagi memastikan bahagian kewanitaan benar2 bersih
Rajin2lah bertangas.
Rajin2lah meruang.
Rajin2lah berendam faraj
Kerapian tempat sulit seorang isteri adalah maruah yg tiada galang ganti. Jaga dan hargai. Dan penjagaan dalaman adalah dgn minum jamu, utk kesihatan dalaman.
#JamuAsamKunyit LovelinBeautyCare boleh merawat masalah dalaman wanita.
Sebarang pembelian boleh hubungi LINMAA- 0172320051(wassap sahaja).

No comments: