Monday, March 19, 2012

PRODUK KESIHATAN :- PENAWAR SEMBELIT


                                                       RM 16.00

                                                             RM24.00

As-salam,
Entri kali ini Hm nak kongsi dengan korang especially kepada mereka yg menghidap sembelit..sembelit ni bahaya jika dibiarkan tanpa dirawat kerana boleh menyebabkan penyakit buasir.

 Sedikit info utk di kongsi bersama....

Apakah punca masalah ini? Setiap jenis sembelit yang disebutkan tadi mungkin berbeza dan pendekatan bagi tujuan rawatan juga perlu sesuai dengan jenis sembelit yang tertentu. Apapun ia banyak dipengaruhi dengan amalan gaya hidup seseorang individu itu.

Malah, kekerapan individu membuang air besar dalam sehari juga berbeza. Mungkin dua hingga tiga kali sehari atau sekali dalam tiga hari. Namun, individu itu dikatakan mengalami sembelit jika membuang air besar hanya dua kali seminggu atau kurang. Ia turut dikaitkan perbuatan meneran ketika membuang air besar. Sembelit juga bukan hanya dialami si kecil, tetapi turut dianggap biasa bagi wanita serta warga emas melebihi 65 tahun.

Apabila kita sering mengalami sembelit, ada beberapa cara untuk mengatasinya. Apa yang penting adalah berusaha supaya najis dapat keluar dengan lancar. Untuk keluar dengan lancar, najis harus lembik dan tidak keras.

Perkara asas adalah banyakkan pengambilan serat sebanyak 20-35 gram sehari, banyak minum air serta bersenam.

Berikut adalah beberapa jenis sembelit:

# Sembelit sekali-sekala - adalah jenis sembelit yang paling lazim dialami termasuk warga tua, wanita hamil, pengembara, pesakit yang mengambil ubatan tertentu atau yang pernah menjalani pembedahan. Ia lebih mudah dirawat dengan mengubah gaya hidup dan pengambilan julap.

# Sembelit Akut - sembelit bersifat sementara, berlaku secara tiba-tiba akibat kesan daripada sebab tertentu. Keadaan ini boleh berulang.

# Sembelit Hypotonic atau sembelit atonic - berlaku apabila otot abdomen jadi lemah tidak mampu menolak pergerakan usus seperti sepatutnya. Masalah ini disebabkan gaya hidup tidak sihat, kurang pengambilan serat dan kurang cairan dalam tubuh.

# Sembelit ‘Fungsian tiada kaitan dengan fizikal, hormon atau kimia dalam tubuh tetapi ia sebaliknya berkemungkinan disebabkan faktor psikologi akibat pemakanan dan gaya hidup tidak sihat.

# Sembelit Rektum - Apabila individu terlalu sibuk atau leka dengan gesaan mengosongkan usus, dia sebenarnya melatih rektum untuk menjadi tidak sensitif. Akibatnya rektum tidak menghantar isyarat pada otak walaupun ia penuh. Bahan fekal yang kering dan kesat menjadikan lebih sukar untuk digerakkan.

Sembelit tidak harus diambil ringan dan harus dirawat pada peringkat awal sebaik punca masalahnya diketahui selepas berbincang dengan doktor anda.


PUNCA:-

# Kurang serat, gemarkan makanan berlemak dan bergula
# Kurang minum air
# -Kerap menahan diri daripada buang air besar
# Kurang bersenam atau melakukan pergerakan (selepas kemalangan)
# Faktor emosional seperti tekanan perasaan
# Berkaitan hormon seperti hamil dan kedatangan haid
# Kesan ubat-ubatan seperti ubat batuk (codein), ubat gastrik (aluminium/kalsium), penenang
# Pengambilan makanan tambahan seperti zat besi
# Otot perut dan usus semakin lemah (warga tua)

Gejala-gejala

# Najis lebih kering, keras dan sukar membuang air besar
# Meneran semasa membuang air besar
# Sakit semasa pergerakan usus
# Kekejangan di bahagian abdomen.

Tip cegah sembelit:

# Jangan menangguh buang air besar
# Minum sekurang-kurangnya lapan gelas cecair sehari. Ini seperti putih dan jus buah-buahan.
# Amalkan tabiat buang air besar secara rutin, dengan waktu yang tetap misalnya ketika mandi pagi.
# Bersenam atau aktif bergerak.

Nak tahu lebih lanjut info sembelit ini ..sila klik disini


                                  minumam fiber perisa oren @ Herba pelawas keluaran HPA amat bagus untuk melawas dan melancarkan pembuangan air besar...tiada kesan sampingan kerana 100% dr bahan organik....

So kepada mereka yg malas nak mengamalkan pemakanan secara sihat  boleh juga digantikan dgn pemakanan suplement lain bg membantu masalah pencernaan ini..

Kepada mereka yg berminat untuk ketahui lebih lanjut mengenai produk ini @ ingin membuat tempahan (order) sila email kepada saya camrynnn86@yahoo.com.my..


Merawat lebih baik dari mengubati....renung-renungkan lah...(^_^)
No comments: